Checklist

Op weg naar Geluk

Wat fijn dat jij jezelf de tijd gunt om deze checklist in te vullen.

In hoeverre zijn onderstaande beweringen op jouw leven van toepassing? Dat is telkens de vraag. Je geeft antwoord in een schaal van 0 tot 10. Een 0 betekent dat dit nooit voorkomt. Jij hebt hier geen last van. Een 10 betekent dit overkomt jou vrijwel altijd. Jij hebt hier veel last van.

Doe jezelf een plezier en vul deze checklist eens genadeloos eerlijk in, zonder te bagatelliseren!

1. Je voelt je eenzaam

Om je eenzaam te voelen, hoef je niet alleen te zijn. Juist wanneer je wel een partner hebt, of samen bent met een groep vriendinnen of collega’s kun je je juist zo eenzaam voelen. Je hebt het gevoel dat je geen wezenlijk contact hebt, dat je er niet bij hoort of dat je anders bent.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2. Je zegt moeilijk nee

Er wordt jou iets gevraagd en jij zegt: ‘Ja hoor, dat doe ik wel’, ‘Geen probleem’. De gedachte om nee te zeggen, komt misschien niet eens bij je op. En als je er wel over nadenkt, voel je onmiddellijk spanning. Gedachtes die bij jou opkomen zijn ‘Ik kan het niet maken om nee te zeggen’ of ‘Ze zullen mij wel egoïstisch of onaardig vinden als ik nee zeg’.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3. Je voelt je onzeker

Je weet niet zo goed wat je moet doen als je in een nieuwe situatie bent. Je weet niet zo goed wat er van je verwacht wordt en dat geeft een lastig gevoel. Je kijkt eerst de kat uit de boom, maar eigenlijk heb je het liefst dat iemand jou vertelt wat je moet doen.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

4. Je voelt je niet thuis op aarde

Je hebt een hang naar het spirituele. Je leest erover, volgt webinars en je doet cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, waarbij het spirituele aspect ook aan bod komt. Je hebt het gevoel dat het daar veel mooier is dan hier op aarde, dat daar je thuis is.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

5. Je hebt het gevoel niet goed genoeg te zijn

Je bent bang om fouten te maken en niet te voldoen aan de verwachting van anderen. Je denkt dat mensen je in de steek zullen laten of dat ze jou iet leuk genoeg vinden.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

6. Je hebt een ingewikkelde relatie met je moeder (of vader)

Je moeder lijkt niet oprecht geïnteresseerd in jou. Je mist de emotionele verbinding in het contact met haar. Ze vraagt bijv. niet: ‘Hoe gaat het nu met jou?’ of ze stelt vragen om zo snel mogelijk over zichzelf te kunnen beginnen. Je kunt niet bij haar terecht met jouw gevoelens, want daar kan ze niets mee. Misschien keurt ze jouw keuzes af, of ben je vroeger uitgescholden of geslagen.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

7. Je bent moe en vooral bezig het anderen naar de zin te maken

Overal waar je komt, zie je wel iets of iemand die jouw hulp kan gebruiken. Even de vaat in de vaatwasser zetten, koffie halen, iemand heeft een lift nodig. Ja hoor, jij hebt je alweer aangeboden. Je partner wil graag wandelen en heeft geen zin alleen te gaan, jij hebt de wandelschoenen al aan, ook al komt het jou totaal niet uit of heb je er eigenlijk geen zin in. Je bent vooral bezig met de ander en daar ben je doodmoe van.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

8. Je bent gevoelig voor sfeer en dat heeft negatieve invloed op jou

Zodra je een ruimte binnen stapt of iemand tegen je praat, voel je de sfeer. Als die sfeer negatief is, voel jij je energie veranderen en word jij moe, geprikkeld of verdrietig.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

9. Jij bent degene die geïnteresseerd veel vragen stelt. Maar dit krijg je niet terug.

Tijdens een (familie)feest ben jij degene die aan iedereen persoonlijk vraagt hoe het gaat. Bij de één vraag je naar het werk, omdat je weet dat er een reorganisatie is geweest; bij de ander vraag je naar haar vader die de vorige keer zo ziek was. Zo ga jij iedereen af, maar niemand vraagt iets aan jou. En uit jezelf vertellen, dat lukt je bijna niet. Je vraagt je af of mensen wel geïnteresseerd zijn in jou.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

10. Je weet niet zo goed waar jij blij van wordt

Je bent het contact met jezelf kwijt. Op de vraag: "Wat zullen we doen?" antwoord jij "Oh, dat maak me niet zoveel uit." Je weet niet zo goed waar je blij van wordt. Je weet wel wat je niet meer wil. Voor jou valt er niet zoveel te genieten momenteel, het leven voelt zwaar aan.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Tel alle cijfers bij elkaar op en noteer jouw totaalscore

Hoe was het voor jou om deze checklist in te vullen? Was er veel herkenning of viel het eigenlijk wel mee? Klik hieronder op de balk die past bij jouw score voor een persoonlijke boodschap aan jou.

Jouw score 0 — 30
Jouw score 30 — 60
Jouw score 60 — 100

Christien Grotentraast is bereikbaar via christien@heeljij.nu of 06 52248367

Marije Akkerman is bereikbaar via marije@huisvoorgeluk.nl of 06 15903302

Als we aan het behandelen zijn, nemen we uiteraard de telefoon niet op. Aarzel niet op een bericht in te spreken of een whatsapp te sturen.