EFT (Emotional Freedom Technique)

EFT richt zich op het behandelen van de beleving van een probleem. Je haalt de gebeurtenis of het trauma niet weg, maar je zorgt er wel voor dat de beleving van deze gebeurtenis geen stress meer veroorzaakt. De stress wordt als het ware van de gebeurtenis (trauma, fobie, emotionele klacht) afgehaald, waardoor je een volgende keer dat je in aanraking komt met deze gebeurtenis vanuit meer ontspanning kunt reageren. Het is een uitermate eenvoudige en doeltreffende methode die in de meeste gevallen blijvend resultaat oplevert.

Minderwaardigheidsgevoel bijvoorbeeld

Je voelt je niet op je gemak in een groep, bent altijd bezig je omgeving te “pleasen”. Je bent dus continu hard aan het werk om de mensen om je heen tevreden te houden. Over het algemeen ga je dingen doen waarvan jij denkt dat anderen dit van je verlangen. In werkelijkheid wordt dit meestal niet van je gevraagd. Het zou maar zo kunnen zijn dat jij er ten diepste (en dit is niet leuk om toe te geven) van overtuigd bent dat je “minder waard bent” dan een ander. Dit is een negatieve overtuiging die stress veroorzaakt in jouw systeem. Als je minder waard bent dan een ander moet je altijd wat compenseren.

Om deze negatieve overtuiging te kunnen loslaten, is het wel nodig dat je zelf in ziet dat je deze overtuiging hebt en dat het je huidige gedrag negatief beïnvloed. Zodra je dit door hebt, kunnen we met behulp van EFT deze negatieve overtuiging uit je systeem halen. Dit doe ik met hulp van een zin. In dit voorbeeld zou de zin kunnen luiden “Ook al voel ik mij minder waard, ik accepteer mezelf diep en volledig”, deze zin vormt samen met het kloppen van meridiaan punten en een kleine oefening om de hersenen te balanceren de basis om deze negatieve overtuiging los te laten.

Emotionele en lichamelijke ontspanning

In feite koppel je de gebeurtenis (in een groep zijn en “pleasen”) en het negatieve gevoel (ik ben minder waard dan de ander) los van elkaar. Hierdoor ontstaat lichamelijke en emotionele ontspanning en geruststelling. Een volgende keer dat je in een groep bent en er wordt jou iets gevraagd, kan je de ruimte nemen om eerst te bedenken wat jij zelf wilt doen en laten in de groep, zonder dat je meteen het gevoel hebt tekort te schieten.

Voor jou?

Ik wil jou graag terugbrengen bij je gevoel, je bewust maken van de gezonde keuzes die je hebt, zodat jij weer in balans komt en je gezondheid ook.

Zullen we elkaar ontmoeten?