Loslaten doe je zo ...

Wat ik ontdekte over loslaten ...

Toen ik inmiddels al twee dagen pijn zat te lijden op mijn meditatiekussentje was ik het wel een beetje zat. Nou eigenlijk was ik het poepzat. Want het was een scherpe pijn die continu in m'n armen en benen aanwezig was.

Hoe kan ik die pijn loslaten?

Opvallend genoeg als ik loopmeditatie deed, had ik geen pijntjes. Wel als ik in bed lag en op mijn meditatiekussen zat. Rete irritant, dus ik merkte op: "Er is pijn en er is IRRITATIE", meestal is het liefdevol benoemen van wat er is genoeg om los te komen van wat er is. Maar deze pijn wilde mij iets duidelijk maken en ik had het maar niet door. Tot ik een 'dhamma-talk' hoorde over gehechtheid. Gehechtheid aan lijden, als vertrouwde strategie om bezig te zijn met jezelf, de aandacht op jezelf te krijgen, op wat er in jou is.

Huh, dacht ik, ik heb al dagen pijn. Het zal toch niet ...? Ik ben toch niet gehecht aan pijn? Nee joh, dat is iets voor anderen, dacht ik nog heel optimistisch, maargoed, even serieus nu. Er was zo'n klein vonkje, zo'n hobbeltje in m'n hart wat me toch bij de les hield en toen ik weer zat te mediteren en de pijn weer genadeloos van links naar rechts sprong, zei ik in gedachte maar met volle aanwezigheid van mijn hart: "Er is gehechtheid aan pijn." Boem, de pijn was weg!

Om los te laten, is het zinvol om te onderzoeken waar je zo aan gehecht bent. Wat voor jou zo belangrijk is. Zodra je dat weet, kan je daar jouw eigen liefdevolle aandacht naartoe sturen en erkenning geven aan jouw gehechtheid. Grote kans dat je dan wel kunt loslaten, omdat je zelf erkenning hebt gegeven aan dat wat voor jou zo belangrijk is.

Even stapsgewijs:

  1. Je merkt dat je het moeilijk vindt om een gedachte, gevoel, actie los te laten
  2. Je onderzoekt waar je zo aan gehecht bent, dit kan van alles zijn; pijn, eerlijkheid, aandacht, vertrouwen, dat het altijd goed moet gaan. Zodra je het weet maakt je hart zo'n sprongetje of denk je KAK dit is het.
  3. Je zet je hart wagenwijd open en stuurt alle liefde die in jou is naar datgene waar jij zo aan gehecht bent.
  4. Je voelt dat de gedachte, het gevoel of de actie loslaat en jij weer terug in balans komt

Geniet er van en merk je dat je moeite hebt met loslaten, zit iets je dwars en kom je er maar niet achter. Je bent van harte welkom.

Liefs Marije

Terug naar het overzicht